Pompierii îşi deschid porţile

VIDEO

Pompierii sălăjeni sărbătoresc, joi, Ziua Protecţiei Civile din România. Cu această ocazie, conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Porolissum”al judeţului Sălaj organizează evenimentul “Ziua Porţilor Deschise”. Toţi cei interesaţi să asiste la prezentarea tehnicii şi mijloacelor de intervenţie specifice sunt aşteptaţi la sediile unităţii şi subunităţilor din judeţ.

Reprezentanţii ISU Sălaj au organizat, miercuri, o conferinţă de presă în cadrul căreia au subliniat importanţa momentului aniversar. „Începând cu data de 15 decembrie 2004, activitatea de protecţie civilă se desfăşoară la nivel naţional în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar la nivelul judeţului nostru în cadrul Inspectoratului pentru, Situaţii de Urgenţă “Porolissum” al judeţului Sălaj. Astăzi, la cei 80 de ani de existenţă, Protecţia Civilă, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘’Porolissum’’ al judeţului Sălaj, se prezintă ca o structură flexibilă, capabilă să asigure un climat de încredere şi siguranţă cetăţenilor”, a explicat maiorul Sorin Mureşan, adjunct al inspectoratului şef.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Lucian Jacodi, activităţile programate pentru marcarea evenimentului vor avea loc atât la sediul unităţii din Zalău, cât şi la subunităţile din teritoriu. Sunt aşteptaţi în vizită copiii de la mai multe unităţi de învăţământ din judeţ, cărora le va fi prezentat şi un exerciţiu demonstrativ. Tot în cursul zilei de azi, cadrele ISU vor participa la un simpozion dedicat celor 80 de ani de existenţă a protecţiei civile în România. De asemenea, pe parcusul zilei de marţi, 26 martie, cadrele ISU participă la diferite jocuri sportive în cadrul desfăşurării „Cupei protecţiei civile” la minifotbal, şah şi tenis de masă.
În data de 28 februarie 2013, pompierii din întreaga ţară aniversează 80 de ani de la legiferarea primelor activităţi de protecţie civilă din România, prin Regulamentul Apărării Pasive, aprobat la 28 februarie 1933, de Regele Carol al II-lea. Momentul festiv de astăzi este un prilej de retrospectivă a activităţilor desfăşurate de specialiştii protecţiei civile care, pe parcursul celor 80 de ani de existenţă, s-au aflat mereu la datorie, în sprijinul semenilor.
Prezent la conferinţa de presă, colonelul Gavrilă Ghilea, a declarat că structura pe care o conduce se prezintă ca fiind una flexibilă, capabilă să asigure un climat de încredere şi siguranţă cetăţenilor. Protecţia Civilă s-a afirmat ca entitate distinctă sub diferite denumiri şi a funcţionat, prin alternanţă, în structura Ministerului de Interne, Ministerului de Război, Ministerului Aerului şi Marinei, Ministerului Apărări Naţionale, iar de la 1 ianuarie 2001 a revenit în structura Ministerului de Interne. Ziua Protecţiei Civile găseşte arma „protecţia civilă” în structura Ministerului Afacerilor Interne, care împreună cu pompierii militari formează structura profesionistă pe linia situaţiilor de urgenţă şi în cooperare cu celelalte structuri de poliţie, jandarmerie, acţionează cu eficienţă, profesionalism şi rapiditate pentru îndeplinirea misiunilor specifice stabilite în competenţă, având ca obiectiv prioritar interesele cetăţeanului. Printre atribuţiile principale ale protecţiei civile putem se numără identificarea şi gestionarea tipurilor de riscuri generatoare de dezastre naturale şi tehnologice pe teritoriul României, informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă, obligaţiile ce îi revin şi modul de actiune pe timpul situaţiei de urgenţă, înştiinţarea autorităţilor publice şi alarmarea populaţiei în situaţiile de urgenţă, protecţia populatiei, bunurilor materiale, a valorilor culturale şi a mediului împotriva efectelor dezastrelor şi ale conflictelor armate, limitarea şi înlăturarea efectelor dezastrelor şi a efectelor atacurilor din aer pe timpul conflictelor armate.

Flavia Pintea

Leave a Comment